De ene dode ruilen voor de andere

Half maart besloot het ministerie van VWS dat de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker stop te zetten. Dit zou ervoor moeten zorgen dat er minder mensen doorverwezen worden naar ziekenhuizen. De zorg zou dan meer capaciteit overhouden om corona patienten op te vangen.

Volgens het RIVM voorkomt de screening op borstkanker 850 sterfgevallen per jaar[1]. Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker stelt het RIVM dat het om misschien wel 1400 sterfgevallen per jaar gaat[2].

Nog eens 100 sterfgevallen per jaar jaar worden voorkomen door het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker[3]. Laatsgenoemde screening zorgt er ook voor dat vrouwen minder snel een behandeling moeten aangaan die invloed heeft op de vruchtbaarheid. Voor alle vormen van kanker geldt dat de prognoses sterk verbeteren bij een vroege opsporing. Bevolkingsonderzoeken zijn hiervoor een uiterst belangrijk en effectief middel en sparen bij elkaar 2.350 levens per jaar.

Op de website van het RIVM is het nog angsvallig stil maar de verwachting is dat de screenings vanaf de zomer weer langzaam opgestart gaan worden. Voor darmkanker gingen deze week de eerste uitnodigingen de deur weer uit. Vanaf juli zouden de onderzoeken allemaal weer opgestart moeten zijn.

In het meest gunstige geval liggen de bevolkingsonderzoeken ongeveer 3 maanden stil. Er vanuitgaande dat deze later in het jaar niet weer worden stopgezet. Als we de jaarlijkse cijfers even omrekenen naar de cijfers per kwartaal gaat het om 588 mensen. 5 a 6 mensen per dag. Een flinke groep mensen waarvoor het nu te laat kan zijn. Mensen die vaak nog in de bloei van hun leven staan. De gemiddelde leeftijd van deelnemers aan bevolkingsonderzoeken ligt een stuk lager dan de gemiddelde leeftijd van mensen die overlijden aan corona. Het stopzetten van de bevolkingsonderzoeken raakt, op het oog, gezonde mensen, onwetend van het gevaar dat sluimert in hun lichaam. Mensen die hun leven moeten geven om corona eronder te krijgen. Doden die we niet terug gaan zien in de corona statistieken, maar die net zo goed worden gemist.

Dit artikel werd geschreven op 13 mei 2020


[1] https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-borstkanker/feiten-en-fabels-over-bevolkingsonderzoek-borstkanker/feit-1-door-bevolkingsonderzoek-wordt-sterfte-aan-borstkanker-voorkomen

[2] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4447441/14-miljoen-lieten-ontlasting-testen-bevolkingsonderzoek-darmkanker

[3] https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/4354576/jaarlijks-100-onnodige-sterfgevallen-door-baarmoederhalskanker

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: