Tweede golf moet het niet hebben van onze dagjesmensen

Het was druk op de Nederlandse stranden afgelopen Hemelvaartsdag. Het was prachtig weer en veel mensen brachten hun vrije dag buitenshuis door. Al snel ontstonden er weer paniekerige nieuwsberichten die aandacht besteedden aan het ingrijpen van de politie en de profetische ‘tweede golf’.  Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls waarschuwt mensen voor een zomer vol beperkingen als mensen zo doorgaan[1].

Het stond in schril contrast met een ander nieuwsbericht dat deze week verscheen. Onderzoekers van de Universiteit van Hongkong komen tot de conclusie dat het corona virus in de buitenlucht nauwelijks overdraagbaar is. Van de meer dan 7000 gevallen die zij onderzochten werd er maar 1 man in de buitenlucht besmet.  

Waar in maart nog veel vragen waren omtrent de besmettelijkheid van het nieuwe virus in de buitenlucht, wordt nu meer en meer duidelijk dat daar eigenlijk geen sprake van is. Louis Kroes, hoogleraar klinische virologie bij het Leids Universiteit Medisch Centrum erkent dit en stelt dat we doorschieten in de regelgeving voor publieke ruimtes[2]. Waarom heerst en dan toch zoveel onrust bij een toenemende drukte op straat?

Eigenlijk is het antwoord daarop simpel: Het OMT houdt hier geen rekening mee. Hoewel het RIVM op de hoogte is van de studie heeft het geen initiatief genomen om te spreken over een versoepeling van de 1,5 meter regel in buitenruimtes. Binnensteden worden volgeplakt met tape om looproutes aan te geven. Politie staat mensen naar huis te sturen op parkeerplaatsen van stranden. Jongeren worden beboet in parken. En dat alles op basis van een advies dat iedere wetenschappelijke onderbouwing mist. Misschien wordt het tijd voor een nieuwe heisessie met het OMT. Bij voorkeur op een zonnig strand. Schijnt gezond te zijn.


[1] https://www.ad.nl/binnenland/zorgen-over-grote-drukte-tijdens-warme-hemelvaart~af0dfbb2/

[2] https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-nauwelijks-kans-op-besmetting-in-buitenlucht~b28c006b/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: